Face lifting obraza – Estetska kirurgija Kustec

Med procesom staranja prihaja do številnih strukturalnih sprememb v mehkih tkivih in na kosteh obraza in vratu. Zaradi teh sprememb koža obraza postane sproščena. Glavna značilnost vseh teh procesov je izguba trdnosti tkiv, ki ima za posledico spuščanje mehkih tkiv obraza in vratu proti dol, v gravitacijski smeri. Koža izgublja elastičnost s propadanjem elastičnih vlaken, ter čvrstost zaradi propadanja kolagenskih vlaken. Pod kožo in podkožnim tkivom v površinskem sloju se nahaja mišično-vezivno tkivo obraza in vratu ( SMAS – engl. “superfitial musculoaponeurotic system”), ki prav tako doživlja degenerativne spremembe, le-ti pa v končni fazi privedejo do izgube napetosti, ali tonusa mehkih tkiv obraza in vratu, sproščanja kože obraza ter tipičnih sprememb, ki jih pripisujemo staranju. Pomembno je omeniti, da se vsi ljudje ne starajo na enak način in z enako hitrostjo, kar je največ odvisno od genetskih dejavnikov, izpostavljenosti soncu in vetru skozi vse življenje, načinu prehrane, stilu življenja, zlorabi cigaret, alkohola in drog.

Face lift sodi v zahtevnejše posege (plastične) estetske kirurgije. Od pacienta zahteva potrpežljivost v fazi okrevanja, od estetskega (plastičnega) kirurga pa veliko izkušenj in veščino. S tem posegom se zateguje sproščena koža obraza, kot tudi odvečna koža vratu.

Face lifting kratkega reza (“Short Scar Rhytidectomy or MACS – minimal access cranial suspension lift”) je bil uveden v medicinsko prakso v Gentu v Belgiji pred nekaj leti, avtorji metode so vrhunski estetski (plastični) kirurgi Patrick Tonnard in Alexis Verpaelle. Razlogi za iskanje novejših in sodobnejših metod face liftinga ležijo v dejstvu, da je klasični face lifting operacija, ki traja štiri do pet ur, rez je razširjen od lasišča senčne regije, pred in za ušesom, ter se končuje daleč v temenskem predelu lasišča. Okrevanje je dolgotrajno, modrice in otekline trajajo štiri do pet tednov. Zapleti, kot so poškodbe obraznega živca in propadanja (nekroza) dela kožnega režnja, so relativno pogoste, zlasti pri kroničnih kadilcih. Klasični face lifting je velika operacija, ki ji sledijo določena tveganja ter zahteva dolgotrajno postoperativno okrevanje, večina današnjih pacientov pa so poslovni in drugi zaposleni ljudje, ki si ne morejo privoščiti toliko časa za celotno proceduro. V tem je osnovna razlika med klasičnim in sodobnim face liftingom.

Face lifting kratkega reza je tretma zategovanja kože, ki se opravlja z dvakrat krajšim rezom. Operativni poseg traja dvakrat krajše (približno 2,5 ur), postoperativno okrevanje je dvakrat krajše (približno 2 tedna), postoperativni zapleti so bistveno manj pogosti, rezultat operacije pa je enako trajen in dober, zelo pogosto pa veliko boljši kot pri klasičnem face liftingu. Namesto kirurškega dviga kože vratu in popolne ločitve od mišic platizme, kot pri klasičnem face liftingu, hidroliposukcija vratu se uporablja kot nujen in neizogiben del face liftinga kratkega reza, katere cilj je doseganje popolne mobilizacije kože vratu, zatem pa se koža in mišica platizme lahko umaknejo v antigravitacijski smeri in se obdržijo v tem položaju s pomočjo trajnih šivov, ki so fiksirani za globoko fascijo senčne, ali temporalne mišice.

Naši pacienti so zelo zadovoljni s hitrostjo okrevanja, saj se že po 10 – 14 dneh večina pacientov vrača normalnim življenjskim aktivnostim.