Konzervativno zobozdravstvo na Hrvaškem – Zobna klinika Kustec

Zalivke

Zobozdravnik Zagreb

Zalivke so tehnika konservativnega zobozdravstva, ki imajo za cilj zapolnitev vdolbin, ustvarjenih zaradi delovanja kariesa, z obnavljanjem strukture in morfologije zob.
Karies ni nič drugega kot okužba zobne sklenine ter je v primeru, da ni več možno kariesa samostojno zdraviti (z dentalno higieno), potrebna strokovna intervencija zobozdravnika, ki bo s stomatološkimi brusilci odstranil karies in zobno sklenino, in na ta način bo zagotovil čiščenje zob. To neizogibno pripelje do ustvarjanja vdolbine, na kateri bo zobozdravnik deloval. Da bi se ta tretma opravil, zaradi estetskih in funkcionalnih razlogov, zobozdravnik uporablja metodo plombiranja, oziroma zapolnitve in modeliranja praznega dela zoba, z različnimi materiali za ustvarjanje plombe.

Devitalizacija (endodontija)

Devitalizacija, ali kanalna terapija je stomatološka operacija, ki je sestavljena iz odstranjevanja živčnega in krvožilnega materiala, ki se nahaja znotraj zob in se drugače imenuje zobna pulpa.
Devitalizacija poteka kadar je zobna pulpa prizadeta z infekcijo ali vnetjem, takšno stanje se lahko pojavi pri poškodbah, povzročenih s kariesom, okužbah ali drugih zapletih. Kanalna terapija ni boleča za pacienta, saj se opravlja pod lokalno anestezijo in je absolutno pomembno, da se opravi čim prej, da bi se preprečilo poslabšanje situacije (kot so abscesi ali granulomi).
Devitalizacija dovoljuje popravilo težko poškodovanih zob in smo se s tem izognili puljenju zob kot končni rešitvi.
Po uporabi lokalne anestezije zobozdravnik začne z odstranitvijo zobne pulpe in z dezinfekcijo korena zoba, ki bo naknadno izpolnjen s steriliziranim materialom, s čimer se zagotavlja izolacija korena zob. Končno, zob se pritrjuje z obturacijo, da bi se preprečil vstop bakterij.

Profesionalna ustna higiena

Oralna higiena je prva dobra navada pri ohranjanju zdravja zob, vendar kolikor jo je mogoče temeljito opraviti na dnevni ravni, le-ta ni dovolj. Namreč, potrebno je redno obiskovati lastnega zobozdravnika, da bi odstranil kamen, ali bakterije v tistih delih, kjer zobna ščetka ne more pravilno očistiti.
Profesionalno čiščenje zob, ki ga opravlja zobotehnik, omogoča izogibanje zobnim patologijam, kot so to parodontoza ali vnetje dlesni, katere lahko povzročijo dolgoročno nevarnost za zdravje ustne votline.
Še posebej je pomembno opraviti pravilno ustno higieno po posegu zobne implantologije.

Prednosti profesionalne ustne higiene:

  • odstranjuje kamen,
  • preprečuje ustvarjanje kariesa,
  • čisti zobe,
  • pomaga pri preprečevanju vnetij dlesni,
  • krepi zobe,
  • odstranjuje morebitne madeže na zobeh,
  • izboljšuje ustni zadah,
  • naredi zobe bolj bele,
  • zmanjšuje tveganja morebitnih komplikacij po posegu zobne implantologije.