Zobni rentgen Zagreb, Hrvaška – klinika Kustec

rtg_bigZobni RTG (Ortopan) predstavlja radiološko kontrolo, ki je nujna v primeru, ko se želimo podvreči kateremkoli zobozdravstvenem posegu. Zobni RTG omogoča širšo sliko zobne strukture, z morebitnim opažanjem različnih patologij, katere sicer za človeško oko ne bi bile vidne. Zobni RTG tako kaže zobni lok, čeljust in zobno kost, na podlagi česa se lahko oceni kakovost same zobne kosti, se opazijo težave s kariesom, ali v nekaterih primerih celo tudi granulomi ali vnetja, s čimer se zmanjšuje tveganje različnih zapletov.

Ortopantomografija temelji na uporabi X žarkov, ter predvideva časovno zelo kratko radiacijo, ki se ne priporoča nosečnicam.

Včasih je v implantologiji potrebno dobiti tridimenzionalno sliko čeljusti, z namenom pridobivanja še bolj jasne slike o težavah pacienta. To omogoča računalniška tomografija (skrajšano CT). V naši stomatološki ordinaciji na Hrvaškem imamo najsodobnejše naprave, ki nam omogočajo, da opravimo CT v kratkem časovnem obdobju in za pacienta ni nujno, da gre skozi t.i. tunel CT-ja, temveč to lahko opravi tudi v stoječem položaju. S tem zmanjšamo nelagodje za tiste paciente, ki trpijo zaradi klavstrofobije.