Zobni vsadki v Zagrebu – Poliklinika Kustec

Zobni vsadki predstavljajo inovativno kirurško tehniko, ki je učinkovita in zdrava za okrevanje enega ali več zob, kot tudi za fiksacijo popolnih zobnih protez. Vsadek je umetna korenina zoba, vgrajena v zgornjo ali spodnjo čeljust, da bi imela enake funkcionalne značilnosti kot naravna korenina zoba, ter povrnila funkcijo žvečilnega sistema.

Zobni vsadki so narejeni iz titana, popolnoma biokompatibilnega materiala, ki zagotavlja nemoteno oseointegracijo, zmanjšuje vse vrste vnetnih in alergijskih reakcij tkiv ustne votline ter obenem lahko prenese velik žvečilni pritisk, kateremu je izpostavljen.

ZOBNI VSADEKVsadek je sestavljen iz treh delov:

  • Vijaka,
  • Suprastrukture,
  • Krone ali proteze.

Vijak se vsadi v kost in nadomešča funkcijo, ki jo opravlja korenina. Uporabljajo se različne oblike in dolžine vijakov, da bi najbolje ustrezal različnim anatomskim potrebam, ki se razlikujejo od posameznika do posameznika.

Suprastruktura je element, ki združuje vijak in krono, postavljen je pod zobnim mesom na samem koncu vijaka, medtem ko drugi kraj tvori bazo, na kateri je fiksirana krona.

Zobna krona je vidni del, najpogostejši material iz katerega je narejena pa je kovinska keramika. V notranjosti je narejena iz kovinskih delov, od zunaj pa je prevlečena s keramiko, ki ji daje naravno belino. Prevleka je lahko tudi iz drugega materiala, ki je podoben keramiki, cirkonov. Spojina kovine in keramike daje trpežnost zobu, končni videz pa je zelo podoben naravnim zobom.

Faze vgradnje

  • Diagnostična faza,
  • Kirurška faza,
  • Oseointegracija,
  • Končna faza vgradnje.

V diagnostični fazi bo strokovnjak za implantologijo opravil radiološki pregled s pomočjo zobnega RTG-ja, ali CT slike zob, s kliničnim pregledom, saj je potrebna ocena, ali so morfološki pogoji in struktura kosti primerni za vgradnjo vsadkov.

V kirurški fazi se vsadek vgrajuje v kost. Operacija povprečno traja od 10 do 15 minut in se opravlja pod lokalno anestezijo ter pod sterilnimi pogoji. Po izbiri najprimernejšega vsadka se odpira zobno meso in se zobni vsadek pritrdi v kost. Potem se s šivom zapira zobno meso in se popolnoma pokriva, da se prepreči okužba.
Postopek je neboleč in ne predstavlja nikakršne posebne neprijetnosti za pacienta.

ZOBNI IMPLANTATI HRVAŠKAOseointegracija je potrebna zaradi zaraščanja, da se zobni vsadek integrira v kost.
Ta faza traja približno tri mesece za spodnjo čeljustnico ter šest mesecev za zgornjo čeljustnico.

V zaključni fazi montaže se na predhodno vstavljen in pritrjen zobni vsadek postavlja suprastruktura in pritrdijo keramične krone, ali Overdenture proteze.