Zobne proteze – Zobna klinika Kustec

Posamezni pacienti zaradi določenih patologij sčasoma začenjajo izgubljati zobe, vse do faze ko postanejo popolnoma brezzobi. Zobje imajo zelo velik pomen, predvsem zaradi pravilne prehrane, toda prav tako tudi zaradi govorne komunikacije ter obrazne mimike. S prihodom inovativnih stomatoloških tehnik je možno rešiti problem brezzobosti, glede na želje in potrebe pacienta.

Zobne proteze se danes proizvajajo po zaslugi specializiranih zobnih tehnikov, katerih cilj je zamenjati dotedanjo zobno strukturo z novimi umetnimi zobmi, vse z namenom ponovne vzpostavitve funkcij žvečenja hrane.

Proteza je lahko:

  • mobilna proteza (oziroma tista, ki ne vključuje kakršne koli implantologije in se ne pritrjuje na zobni kosti),
  • delna proteza (z delno implantologijo na nekaterih zobeh),
  • popolna proteza (instalacija vseh zob, pri popolni brezzobosti).

Mobilna proteza:

Mobilna proteza se tako imenuje, ker lahko pacient to protezo odstrani kadar koli želi. Gre za situacijo, ko pacienti trpijo zaradi popolne, ali delne brezzobosti. S premično protezo je možno rehabilitirati del, ali celoten zobni lok. Narejena je iz posebnih personaliziranih materialov za vsakega pacienta, saj se, namreč, vzame odtis dlesni vsakega pacienta ter se odtis, na podlagi katerega se bo naredila proteza, naknadno pošilja zobotehničnem laboratoriju.

Delna (polfiksna) proteza:

Polfiksna proteza zahteva zobne vsadke, ki so sestavljeni iz dveh do štirih zob na čeljust. V tem primeru so vsadki medsebojno povezani s kovinsko strukturo in so lahko pritrjeni, in na ta način zagotavljajo nepremičnost proteze med normalno vsakodnevno uporabo. Zobna proteza se odstrani takrat, ko mora pacient opravljati redne navade ustne higiene. Polfiksna zobna proteza, pritrjena z vsadki, zagotavlja rezultat, ki je z estetskega vidika težko opazljiv, glede na naravne zobe. Ima zelo visoko funkcionalno kakovost, ki bo omogočila pacientu jesti in govoriti brez kakršnih koli težav.

Popolna (fiksna) proteza:

Fiksna zobna proteza je absolutno najbolj učinkovita in najdolgotrajnejša metoda. Zobni lok se nadomesti z vsadki, ki se pritrjujejo na zobni kosti (šest v zgornjo čeljust, šest v spodnjo). Zobnim vsadkom iz titana bo naknadno dodano 12 kron iz kovinske keramike, ali cirkon keramike. Implantologija tako dovoljuje vrnitev funkcionalnosti zob brez zanemarjanja estetike.